Interieur

Inbetween gordijnen – vitrage met privacy filter

Inkijk is heel vaak niet al te plezierig. Je waant je veilig en privé in je persoonlijke ruimtes en doet wat je goeddunkt. Maar je hoeft dat niet aan de hele wereld te laten zien. Je ramen zijn geen etalages waarlangs mensen even stoppen om naar binnen te turen. Kijken wat je aan het doen bent. Hoe het er bij jou uit ziet. Welk bezoek je hebt. Dat zijn vragen die je natuurlijk voor jezelf houdt, dat is jouw privacy. Privacy die aangetast kan worden juist door je ramen. Dit zijn de vensters op de buitenwereld. Maar ook de gaten in je huis waardoor nieuwsgierige blikken van buitenaf kunnen komen. Alles potdicht zetten is geen optie. Dan is je huis een donker hol. De overgordijnen overdag dicht is geen oplossing, dus. Raambekleding die wel privacy biedt, maar ook het licht niet uit je huis weert, is dat wel. Hier volgt een introductie van de inbetween gordijnen.

Het verschil tussen vitrage en inbetween gordijnen

Je zat zelf eerder aan vitrage te denken? Die lijkt inderdaad wel een beetje op inbetweens. Maar waar spiedende ogen van buitenaf toch dwars door de vitrage genoeg in je kamer kunnen zien, hebben inbetweens een wat sterker filter. Want inbetween gordijnen zijn minder transparant dan vitrage. Inbetweens voor je ramen geven nog wel mooi diffuus daglicht maar houden het gluren wel goed tegen. Vitrage is dus een runner-up en inbetweens zijn winnaars als het om de combi privacy en daglichttoetreding gaat.

Gedempt licht

Met inbetweens ben je niet afgesloten van de buitenwereld, alleen komen er geen prangende blikken bij je naar binnen. Mensen zien van buitenaf gewoon niet goed meer je meubels staan en jezelf op de bank hangen. Inbetweens hebben dat effect omdat ze een wat grovere en dikkere stof hebben dan het vliesje van een vitrage. Hetgeen overigens niet betekent dat ze niet net zo mooi als vitrage gedempt zonlicht naar binnen brengen. Zacht strijkend licht gaat net zo goed bij inbetween gordijnen als bij vitrages. Heel anders werken jaloezieën uit. Ook die filteren licht, maar dan per baan. Zo krijg je nog steeds tralies van lichtlijnen op je vloeren en meubilair.

Inbetween gordijnen en overgordijnen, een gewaardeerd setje

Inbetweens vervangen geen overgordijnen. Ze hebben elk een eigen functie en gaan eigenlijk prima samen. Het zijn de twee facetten van goede raambekleding. Overdag doen de inbetweens hun privacy- en lichtfilterend werk. En ’s avonds nemen de overgordijnen het over. Die isoleren, houden tocht tegen en sluiten de nacht uit je kamer.

 

Gordijn24 | Goedkope gordijnen op maat

Kleurengevecht of kleurharmonie

Vergeet niet de kleur als uitgangspunt te nemen bij een combinatie van inbetween gordijnen en overgordijnen. Bij dichte overgordijnen zijn strijdige kleuren geen probleem natuurlijk maar hoe anders is dat overdag? Dan toont je interieur de grote kleuroppervlakken van gordijnen en inbetweens allebei. Je wilt dan echt niet dat je inbetweens qua kleurstelling detoneren met je gordijnstof. Doe je het helemaal mooi dan stem je een eenmaal gevonden kleurencombinatie ook nog even af op je eigen woonstijl.