Wonen

Zo houd je jouw huis met kat of hond hygiënisch

Huisdieren hebben is hartstikke leuk. Er is altijd iemand thuis en ze zijn gezellig. Helaas heeft het hebben van huisdieren ook nadelen. Een van de nadelen is dat je huis sneller vies wordt als je een huisdier hebt. Gelukkig kan je met de juiste tips jouw huis hygiënisch houden. 

Schoonhouden van je bank

Ligt jouw huisdier vaak op jouw bank? Dan wordt je bank extra snel vies. Dit kan er ook voor zorgen dat je minder lang met je bank kunt doen. Een oplossing hiervoor is om een dekentje op de bank te leggen voor je huisdier. Leer jouw huisdier dat het alleen op het dekentje mag liggen. Ben je bang dat je huisdier alsnog op de andere plekken op je bank gaat liggen als je niet thuis bent? Leg dan speciale hoeslakens of een mat op de bank over de gehele bank als je weggaat. Was het dekentje, hoeslaken of mat regelmatig. Doe dit tenminste een keer in de twee weken.

Huisdier in bed

Slaapt jouw huisdier graag bij je in bed? Dat is hartstikke gezellig. Het kan helaas ook onhygiënisch zijn. Veel mensen hebben daarom over dit onderwerp discussie. Als je met jouw huisdier samen wilt slapen is het belangrijk dat je het beddengoed regelmatig wast. Veel mensen wassen hun beddengoed slechts een keer in de twee weken. Zelfs als je huisdier niet in bed slaapt is dit eigenlijk te weinig. Je moet je beddengoed tenminste een keer per week wassen. Doe dit op 60 graden, zodat het grondig schoon wordt. Je kunt ook een apart matje of dekentje op je bed leggen voor je huisdier. 

Kam je huisdier regelmatig

Huisdieren verharen standaard. Het ene huisdier verhaart sneller dan het andere huisdier. Het ligt daaraan hoe vaak je jouw huisdier moet kammen. Heb je een huisdier met langer haar? Dan moet je jouw huisdier sowieso vaker kammen dan als je huisdier kort haar heeft. Bovendien voorkom je hiermee dat je huisdier klitten krijgt. Klitten zijn erg vervelend en kunnen ook zorgen voor veel pijn. Het wegknippen van klitten is ook zonde! Door je huisdier regelmatig te kammen komen er minder losse haren op je vloer te liggen.

Gebruik het juiste soort grit

Als je een kat hebt die vooral binnen leeft heb je een kattenbak nodig. Een groot nadeel hiervan is dat het grit in de kattenbak bij veel katten aan de pootjes blijft plakken. Hierdoor kan het terechtkomen in je huis. Zorg dat je kiest voor grit dat zo min mogelijk uitloop heeft. De uitloop van grit kan je ook verminderen door naast de kattenbak een speciale uitloopmat te leggen. Blijft er toch grit terechtkomen in je huis? Stofzuig dan regelmatig je huis.

Als je een kat hebt hoef je jouw kat in principe niet te wassen. Dit kunnen ze prima zelf. Alleen als je een buitenkat hebt die extreem vies wordt moet je de kat wassen. Honden moeten wel regelmatig worden gewassen. Zorg dat je voor je huisdieren apart badtextiel gebruikt om hen te drogen na het wassen. Was het badtextiel na het gebruik op 60 graden.