Interieur

Dit is waarom je grote kunst inlijst

Hoewel het tegenwoordig steeds meer de trend lijkt om grote prints aan de muur te plakken of in een poster-hanger aan de muur te bevestigen, is het beter om jouw grote kunstwerken in te lijsten. Om ervoor te zorgen dat je de beste zorg biedt aan jouw prachtige kunstwerken en foto’s, leer je in dit artikel het belang van het inlijsten van je grote kunst.

De moeilijkheden van grote kunst

Of het nu gaat om grote prints van je foto’s, grafische of andere vormen van kunst. Ze komen stuk voor stuk met een aantal problemen die zich vooral na verloop van tijd zullen laten merken. De voornaamste moeilijkheden bij grote kunst zijn:

  • Te groot gewicht: Als je jouw grote kunst in een goedkope fotolijst of zelfs zonder lijst aan je muur bevestigt, kan het zijn dat het gewicht van het kunstwerk in het geheel naar beneden komt vallen. De druk van de zwaartekracht wordt te groot voor het grote kunstwerk.
  • Te groot oppervlak: Een groot kunstwerk heeft een groter oppervlak, waardoor het op meer punten wordt blootgesteld aan oxidatie, vocht en UV-stralen. Hierdoor vervagen de kleuren of vermindert de kwaliteit van het materiaal.
  • Slechte omranding: Door het grote gewicht en de vrije randen, kan het ook zijn dat er scheurtjes ontstaan in de randen van je kunstwerk of dat deze gaan omkrullen. Dit laatste kan ook gebeuren door een te vochtige omgeving.

 

Het moge duidelijk zijn dat de kwaliteit van je kunstwerk dus aanzienlijk afneemt naarmate deze voor langere tijd onbeschermd aan de muur hangt. Ook goedkope fotolijsten bieden niet altijd de juiste bescherming, omdat ze vaak van slecht materiaal zijn gemaakt.

 

Naast de moeilijkheden van grote kunst niet inlijsten, biedt het wél inlijsten van de kunst natuurlijk ook een extra mogelijkheid om de kunst op te laten vallen. Het geheel valt direct in het oog en het ziet er direct een stuk duurder en professioneler uit.

Waar moet je op letten voor het inlijsten

Wil jij ervoor zorgen dat jouw grote kunstwerk jarenlang in uitstekende staat blijft? Dan doe je er goed aan om deze in te lijsten in een hoge kwaliteit lijst. Kies bijvoorbeeld voor 80 x 60 wissellijsten om ook nog eens gemakkelijk de kunst uit te wisselen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste lijst voor jouw grote kunst?

  • Ophangmechanisme: Kies voor een lijst met een sterk ophangmechanisme. Zorg ervoor dat jouw grote kunstwerk op verschillende punten ondersteund wordt, waardoor het gewicht verspreid wordt over de gehele lijst.
  • Sterk materiaal: Kies voor sterk, maar licht materiaal van de lijst. Denk bijvoorbeeld aan aluminium, wat niet veel weegt, maar wel ontzettend sterk is. Aangezien grote kunstwerken vaak veel wegen, is het beter voor je muur om te zorgen voor een lichtgewicht lijst.
  • Professionele makelaardij: Investeer ook in echt professioneel gemaakte lijsten. Lijsten uit de standaard winkels worden vaak door machines in elkaar gezet en er gaan geen professionele ogen langs om te kijken of de lijsten sterk genoeg in elkaar zitten. Kies voor handgemaakte lijsten om er zeker van te zijn dat een vakkundige lijsten maker ervoor heeft gezorgd dat jouw lijst sterk en mooi is.

 

Naast de omlijsting is er nog een belangrijk onderdeel van de lijst waar je op moet letten: Het glaswerk dat tussen jouw kunstwerk en de lijst in zit.

 

Een dun plastic laagje biedt uiteraard minder bescherming tegen UV-straling of krassen dan een dikker stuk glas of kunststof. Daarnaast is glas vaak aanzienlijk breekbaarder dan de meeste kunststoffen. Doe dus altijd voldoende onderzoek naar het ‘glas’ dat wordt gebruikt.

De juiste montage aan de muur

Een ingelijst groot kunstwerk aan je muur ophangen is iets meer werk dan simpel een spijkertje slaan of wat buddie gebruiken. Let daarom op de volgende punten, zodat jouw kunstwerk niet ineens op de grond valt.

  • De muur: Niet elke muur kan het gewicht aan van een groot kunstwerk. Vooral gipsen muren zullen hier moeite mee hebben. Je kunt de gok wagen, maar dan zul je wel al het juiste materiaal moeten gebruiken.
  • Plugjes: Al helemaal bij gipsmuren, maar ook bij dikkere, oudere muren is het verstandig om gebruik te maken van plugjes. Boor een gat in de muur en stop er vervolgens een plug in. Vaak staat bij de plugjes ook aangegeven hoeveel gewicht ze maximaal kunnen ondersteunen. Let hier dus ook goed op. Een plug biedt extra houvast voor de schroef.
  • Schroeven: Gebruik schroeven en geen spijkers. Spijkers buigen gemakkelijker en al helemaal wanneer ze langere tijd een groot gewicht moeten hooghouden. Gebruik daarom altijd schroeven. Ook bij de schroeven geldt; hoe beter de kwaliteit, hoe meer zekerheid dat jouw kunstwerk netjes blijft hangen.

 

Wanneer je alles bij elkaar verzameld hebt, kun je jouw grote kunstwerk inlijsten, zodat je jarenlang kunt genieten van je prachtige kunst die in uitstekende staat blijft. Zo haal je het maximale uit je kunst. Geniet ervan!