Wonen

Voor- en nadelen van een koop- en huurwoning

Twijfel je of je een huis wilt kopen of een huis huren? Of huur je al een huis en denk je erover na om te verhuizen naar een koopwoning? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van het kopen en huren van een huis.

Een huis kopen

Een van de grote voordelen van een huis kopen is dat je geen toestemming hoeft te vragen als je veranderingen in je huis wilt aanbrengen. Als je veranderingen wilt maken die effect hebben op je buren moet je soms wel bijvoorbeeld een vergunning aanvragen of toestemming vragen aan de Vereniging Van Eigenaren(VVE). Veel mensen vinden het een groot voordeel dat een koopwoning echt van jou is. Dit is echter pas het geval als je de hypotheek volledig hebt afgelost. Het huis is dus pas na 15 tot 30 jaar echt van jou. Dit heeft echter een groot nadeel. Op het moment dat het huis helemaal van jou is, is dit onderdeel van je vermogen. Over dit vermogen moet je belasting betalen. Het vermogen valt onder box 3. Een ander voordeel van een huis kopen is dat je alle zaken zoals energiecontracten zelf moet regelen. Bij sommige huurhuizen vallen deze kosten namelijk onder de servicekosten. Er wordt dan vaak een collectieve energiecontract afgenomen door de verhuurder. Een ander voordeel is dat de vaste lasten van een koopwoning goedkoper kunnen zijn dan als je in de middensector of hoog sector een woning huurt. Een nadeel van een koopwoning is dat je servicekosten, zoals groenaanleg en beheer zelf moet regelen. 

Een huis huren

Een groot voordeel van een huurwoning is dat je veel vrijheid hebt. Je hebt meestal slechts een maand opzegtermijn. Hierdoor kan je makkelijk impulsief op lange reis gaan of verhuizen. Dit is echter ook een nadeel. De huurder kan het contract ook opzeggen binnen een maand als je een flexibel huurcontract hebt. Bij de meeste contracten kan je echter niet zomaar je huis uit worden gezet. Huurders hebben namelijk erg goede rechten in Nederland. Een ander voordeel van een huurwoning is dat je in sommige situaties huurtoeslag kunt krijgen. Hierdoor betaal je een stuk minder huur. Bovendien hoef je voor een huurwoning geen vast contract te hebben. Dit is meestal wel het geval bij een koopwoning. Een ander voordeel van een huurwoning is dat veel zaken geregeld worden door de verhuurder. Voor bijvoorbeeld groen beheer en schoonmaak van gezamenlijke ruimtes betaal je servicekosten. 

Daarnaast zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij de keuze voor een koopwoning. Zo is het verstandig om te kijken naar de buurt waar je de woning koopt. Overdag kan de buurt gezellig lijken. In de avond zie je pas echt hoe een buurt is.