Interieur

Het belang van een traditionele meubelstoffeerderij

Waarschijnlijker heb je zonder het te weten al vaak op gestoffeerde meubels gezeten. Het is zacht en geeft nieuw leven aan je meubels. Het stofferen van meubels is een proces waarbij een stoffeerder nieuwe vulling toevoegt, of het jasje van een meubelstuk vervangt. Ieder meubelstuk kan worden gestoffeerd, van een bank tot een bed, en een eetkamerstoel tot een lederen fauteuil. Een traditionele stoffeerder doet de stoffering met de hand. Ieder meubelstuk is maatwerk, waardoor een machine dit werk niet volledig kan overnemen. Dit maakt meubelstoffeerderij Rotterdam een echte ambacht.

Een stukje geschiedenis

Het woord “stoffering” dateert helemaal uit de Middeleeuwen en is afgeleid van het Middelengelse woord “upholder”, dat verwees naar een handelaar of ambachtsman die zijn goederen omhoog hield. In het begin bevestigden stoffeerders dierenhuiden met spijkers op een houten frame. Die praktijk evolueerde uiteindelijk naar opvulling, losse kussens en kussens die waren gevuld met materialen zoals dierenhaar (meestal paardenhaar).

Terwijl stoffeerders in de middeleeuwen zich concentreerden op matrassen en wandkleden, introduceerde de 17e eeuw bedden, en uiteindelijk banken en stoelen. Ondanks de industriële revolutie is de traditionele stoffering nooit helemaal verdwenen.

De voordelen van gestoffeerde meubels

Allereerst de zachtheid. Bekleding voegt een mooie visuele zachtheid toe aan elke kamer. Of het nu je bed of je bank is, de zachte stof geeft een warme en knusse sfeer en nodigt uit om te gaan zitten. Ook de comfortfactor is belangrijk. Het spreekt bijna voor zich dat een gestoffeerde bank of stoel waarschijnlijk de voorkeur krijgt boven een houten bank.

Bekleding is ongeëvenaard in veelzijdigheid. Gestoffeerde meubels zijn makkelijk aanpasbaar op meerdere verschillende dimensies: vorm, kleur en stof. Doordat een traditionele meubelstoffeerder ieder meubel handmatig stoffeert, weet je zeker dat het resultaat er mag zijn. Ook is het daardoor mogelijk om maatwerk toe te passen. Van de naadlijn tot de stof, je krijgt de mogelijkheid om alles tot in detail uit te kiezen.

Kies de juiste vorm en kleur

Of je nu op zoek bent naar een meubelstuk als middelpunt van je kamer (grotere stukken zoals een bank of bed) of accent meubels zoekt (waaronder hockers, stoelen, banken of kamerverdelers). Je gestoffeerde meubels nemen verschillende looks aan die passen bij jouw stijl. Van een rustige, organische sfeer van modern tot het meer-is-meer-effect van gelaagd maximalisme, en alles daartussenin. Traditionele meubelstoffering zorgt ervoor dat je iedere mogelijke vorm en kleur kan kiezen voor je meubels. Zo geef je ze een tweede leven. Gestoffeerde meubels pas je gemakkelijk aan elk kleurenschema aan. Misschien kies je voor diep blauw fluweel, of juist voor leer. Alles is mogelijk wanneer je de meubels laat stofferen. Zo verander je voor weinig geld je woonstijl. Verander de stoffering van enkele meubels en je woning ziet er heel anders uit.