Wonen

Tips om minder last te hebben van je winterdip

De winter komt eraan. Veel mensen worden blij van het vooruitzicht op de feestdagen. Helaas zijn er ook mensen waarvoor de winter geen leuke tijd is. Deze mensen hebben last van een winterdipje. Wat is de oorzaak van een winterdipje en hoe kan je hier minder last van hebben? Het antwoord op deze vragen lees je in dit artikel.

Wat is de oorzaak van een winterdip?

Een grote oorzaak van een winterdip is een tekort aan vitamine D. Vitamine D krijgen we binnen via zonlicht. Het zonlicht wordt in onze huid omgezet tot vitamine D, wat onder andere belangrijk is voor je humeur. In producten zoals vis en margarine zit ook vitamine D. Het grootste deel dat je nodig hebt haal je uit de zon. Als je weinig buiten komt tijdens de zomerdagen krijg je te weinig vitamine D binnen. Je hebt een vitamine D supplement nodig als je je handen en gezicht bedekt, een getinte huid hebt of ouder bent dan 70 jaar.

Blijf voldoende bewegen en sporten

Door sporten komt er een geluksstofje vrij. Hieraan heb je tekort als je een winterdipje hebt. Daarom is het extra belangrijk om genoeg te bewegen. Beweeg het liefst elke dag. Dat hoeft niet lang te zijn. Doe bijvoorbeeld thuis een korte work-out, zoals een yoga les of een hiit lesje. Kies een sport die je echt leuk vind. Zo houd je het langer vol. Heb je snel last van blessures? Dan is zwemmen een goede sport. Dit is een van de minst blessuregevoelige sporten. Kies wel voor een zwembad met zwembad verwarming. Als het te koud is krijg je namelijk sneller blessures.

Zorg voor voldoende ontspanning

Naast veel bewegen moet je ook voldoende ontspannen. Als je een winterdipje hebt is voor jezelf zorgen extra belangrijk. Ga niet over je grenzen heen en zet jezelf op nummer een. Doe een activiteit waar je ontspannen van wordt. Na het sporten is het ook gezond om te ontspannen in de sauna. Dit verkleint tevens de kans op spierpijn en blessures. Heb je geen zin om elke keer naar de sauna te gaan? Overweeg dan om zelf een sauna aan te schaffen. Dit hoeft tegenwoordig niet duur te zijn. Vergeet niet om rekening te houden dat je ook sauna accessoires moet aanschaffen.

Als je een winterdip hebt, is het slim om je vitamine D te laten testen bij de huisarts. Dit kost niet veel geld en je weet dan zeker wat de oorzaak is van je winterdip. Als je een tekort hebt aan vitamine D zal je huisarts je adviseren tijdelijk een supplement te nemen. Doe dit nooit zonder overleg met je huisarts. Je kunt dan namelijk een te hoge hoeveelheid vitamine D binnenkrijgen, wat ongezond is. Zorg er daarnaast voor dat je de volgende zomer wel voldoende buiten komt voor je benodigde portie vitamine D.