Wonen

Tips voor een gezonder voedingspatroon

Wil je gezonder gaan eten? Vind je alle informatie over gezonde voeding op internet verwarrend? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je wat een gezond voedingspatroon inhoudt.

Gevarieerd eten

Om gezond t eten is het belangrijk om gevarieerd te eten. Dit houdt in dat je afwisselt met de soorten koolhydraatbron, eiwitbronnen en groenten. Koolhydraatbronnen zijn brood en graanproducten. De gezondste keuze zijn volkorenbrood en volkoren graanproducten. Het beste is om altijd te kiezen voor de volkoren varianten. Echter kan je je houden aan de richtlijn om ten minste 50% volkorenproducten te eten. Let wel op: als een brood bruin is betekent het niet per se dat het een volkoren product is. Sommige broden worden namelijk bruin geverfd, terwijl het eigenlijk wit brood is. Eiwitbronnen zijn eieren, peulvruchten, vlees, vis en kaas. Het is gezond om niet elke dag vlees of vis te eten. Het advies is om maximaal 500 gram vlees per week te eten, oftewel 5 dagen 100 gram vlees per dag. Je kunt dan een dag vis eten en een dag bijvoorbeeld peulvruchten, zoals kidneybonen en bruine bonen. Kies qua vlees en vis zoveel mogelijk voor wit en onbewerkt vlees en vis. Daarnaast is het belangrijk om af te wisselen qua groenten.

Keuzes qua dranken

Als je gezonder wilt leven kan je kiezen uit water, thee, cola en suikervrije dranken. Suikervrije dranken met zoetstoffen kan je af en toe drinken. Bij een normaal gebruik heeft dit geen negatief effect op je gezondheid. Let wel op dat de drank echt suikervrij is. Op sommige producten staat ‘geen suikers toegevoegd’. Deze dranken kunnen dan alsnog van nature suiker bevatten, zoals bijvoorbeeld sappen. In principe is drinkwater uit de kraan in Nederland veilig volgens het drinkwaterbesluit. Toch komen er steeds meer restanten van medicijnen en drugs in het drinkwater terecht. Volgens onderzoek zouden deze hoeveelheden geen effect op de gezondheid moeten hebben. Door de vergrijzing en de verslechterde gezondheid van de mensen in Nederland worden de concentraties aan medicatie in ons kraanwater steeds groter. Als je zeker wilt zijn dat het water gezond is kan je ervoor kiezen om een waterfilter aan te schaffen. Hiermee worden deze ongewenste stoffen verwijderd uit je drinkwater, zoals pesticiden, bacteriën, antibiotica en medicijnresten. Houd je van water met prik? Dan is het wellicht een goed idee om een watercooler aan te schaffen. Hiermee kan je makkelijk zelf water met prik maken en krijg je extra koud water.

 

Een gezond voedingspatroon betekent niet dat je alleen maar gezond moet eten. Je mag ook af en toe iets ongezonds eten. Een goede richtlijn is om 80% gezond en 20% ongezond te eten. Vind je het lastig om te bepalen wat gezond is en wat niet? Gebruik dan de app ‘Kies ik gezond?’ van het Voedingscentrum.